Jedzenie nawet małych ilości czerwonego i przetworzonego mięsa jest szkodliwe

Lipiec 11, 2019

To wynik ciekawych badań porównawczych na sporej grupie osób. Po raz pierwszy badano tych, którzy mięso jedzą w niewielkich ilościach. I tu też wykazano, że spożywanie nawet małych ilości czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci.

Naukowcy z Loma Linda University Health w USA opublikowali swoje badania w magazynie Nutrients. Pokazują one porównanie przyczyn śmierci z różnych powodów ponad 70 tysięcy osób. Badacze przeanalizowali dane mężczyzn i kobiet, adwentystów dnia siódmego. Z ich badań wynika, że samo jedzenie niewielkich ilości mięsa przetworzonego nie wpływa znacznie na śmiertelność. Być może dlatego, że peklowane, wędzone lub solone mięso badani spożywali rzadko. Ale kiedy dodano do tabeli jedzenie małych ilości mięsa czerwonego, analiza tej kombinacji pokazała jednoznacznie niekorzystne dla zdrowia wyniki. Wniosek jest jeden:

Spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa, nawet w małych ilościach, może zwiększać ryzyko śmierci z powodu wszystkich przyczyn, a zwłaszcza chorób układu krążenia.

Jeśli zastanawia Was dlaczego badano akurat adwentystów dnia siódmego, to już spieszę z odpowiedzią. Otóż w przypadku tej grupy, aż 50% osób to wegetarianie. Skoro naukowcy chcieli zbadać znaczenie niskiego spożycia mięsa na zdrowie człowieka, ta grupa wydaje się oczywista. Wiele innych badań udowodniło wcześniej, że duże spożycie mięsa czerwonego i przetworzonego zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób, a więc i przedwczesnej śmierci. Dzięki tym badaniom wiemy tym samym, że niewielkie spożycie, też jest szkodliwe.


Źródło informacji: https://www.mdpi.com/2072-6643/11/3/622





Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


KontaktSklep