Kotlety jaglane

Lipiec 6, 2019

Jakoś ostatnio omijałem kaszę jaglaną, a dzięki temu przepisowi stałem się ponownie jej fanem. To prosty przepis, a kotlety są naprawdę smaczne. Polecam serdecznie

POTRZEBUJEMY
  • 1 kubek kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła (można zastąpić olejem lub oliwą)
  • Kilka pieczarek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Bułka tarta do posypki
  • Pieprz i sól
  • Szczypiorek
  • Olej lub oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE

W garnku gotuje kasze. Kiedy już będzie gotowa dodajemy łyżkę masła. Pozostałe masło roztapiamy na patelni  i wrzucamy drobno posiekane cebulę i pieczarki oraz starta na małych oczkach marchewkę. Podlewamy wodą, by udusić całość do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

Czekamy aż całość ostygnie i mieszkamy kaszę z tym co usmażyliśmy rozbijając do środka jajko. Wrzucamy też posiekany szczypiorek. Bułkę tartą dodajemy do masy lub też obtaczamy gotowe kotlety. Po uformowaniu smażymy je z obu stron na gorącym oleju.

Polecam też przepis na kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora.


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


KontaktSklep