Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Lipiec 13, 2018

Od jakiegoś czasu kocham kalafiora. Ale kotlety trochę mnie zaskoczyły. Przepis jest prosty, acz samo smażenie wymaga kilku prób i błędów. Smak jednak wynagradza wysiłek.

POTRZEBUJEMY

  • 1 kalafior

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej

  • 1 jajko

  • 5 łyżek startego sera żółtego

  • sól i pieprz

  • bułka tarta do panierki

  • oliwa lub olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Gotujemy kaszę zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. A kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy je na parze (15 minut) soląc wodę (1 łyżeczka). W tym czasie gotowania trzemy ser.

Ostudzony kalafior gnieciemy nożem. Razem z ostudzoną jaglanką wrzucamy do jednej miski ze wszystkim składnikami, czyli serem, jajkiem i przyprawiamy całość.

Formujemy kotlety w postaci kulek trochę większych od piłek ping-pongowych. Lekko je zgniatamy i panierujemy w bułce tartej.

Smażymy na większej ilości tłuszczu dłużej z jednej strony, by przy pierwszym obróceniu nic się nie rozpadło.

PORADY

Nie przejmujcie się, jeśli pierwsze kotlety Wam się rozpadną. Ja nabrałem wprawy w ich formowaniu i smażeniu po 5 kotlecie 🙂

Reklama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt