Nowy rodzaj tofu nadchodzi… Czym jest pumfu?

21 października, 2020

Niektórzy je kochają, inni krzywią się kiedy ktoś je wspomina. Tofu, bo o nim mowa, może wkrótce mieć poważnego konkurenta w kuchni. W USA dostępna jest wersja bez soi, stworzona z pestek dyni…

Pumfu to ciekawa, bogata w białko alternatywa dla tofu, wykonana tylko i wyłącznie z pestek dyni i wody. Jedna porcja pumfu to 17 g białka roślinnego.

Jak przeczytałem w kilku recenzjach, pumfu dobrze się marynuje. Polecają je do kanapek, jajecznicy, a nawet deserów, czyli wszędzie tam, gdzie zwykle używa się tofu. Ci, którzy próbowali pumfu prosto z opakowania, zwracają uwagę na ciekawy, lekko orzechowy smak. A to ważna wiadomość, bo brak smaku w tofu często i niesłusznie działa na jego niekorzyść.

Pumfu stworzyła Valerie, Amerykanka z Ohio, która przez lata miała swoją wegańską restaurację. Na razie Jej firma, Foodies Vegan sprzedaje swój oryginalny produkt w lokalnych sklepach w USA. Cena to około 5 dolarów za opakowanie podobne do klasycznego tofu.

Opis tego produktu tak mnie zaciekawił, że chyba będę próbował je sprowadzić do Polski 😊 W końcu fleksitarianizm to też aktywne szukanie alternatyw dla mięsa…


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności

Blog prowadzony przez HUB OF SOLUTIONS PAWEŁ MARCINIAK ulica Szronowa 24/5 60-375 Poznań
Numer NIP 7811770149 Numer REGON 301463721