Orkiszowe placki ziemniaczane z kminkiem

Wrzesień 5, 2017

Klasyczne, ale w zdrowszym wydaniu i bardziej aromatyczne. To mały eksperyment na tradycji, który wychodzi bardzo smacznie. Polecam nowe spojrzenie na placki ziemniaczane.

To jedno z dań, serii #ObiadBezMięsa!

POTRZEBA

  • 500g startych ziemniaków
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki kminku (najlepiej świeżo utartego w moździerzu)
  • odrobina soli
  • odrobina pieprzu
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Starte ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką orkiszową i utartym kminkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy olej na patelni. Wykładamy na patelnię masę tworząc łyżką placki o grubości około 0,5 centymetra. Pieczemy je z obu stron na złoty kolor.

PROPOZYCJE

Placki idealnie pasują do pomidorowego leczo z cukinią. Świetnie smakują również z podsmażaną cebulką, polane kwaśną śmietaną. Inną wersją jest oprószenie ich na sam koniec smażenia serem typu parmezan lub innym, żółtym, ale aromatycznym serem.

CIEKAWOSTKA

A propo ziemniaków, to te słodkie, zwana batatami, okazały się najzdrowszymi produktami do jedzenia. Więcej w moim artykule.

Polecam

Reklama


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt