Sałatka z buraków i sera pleśniowego

Październik 18, 2017

To jedna z prostszych sałatek jakie w życiu jadłem. A do tego zadziwi Was smakiem. Oto sałatka z buraków i sera pleśniowego, która pełna jest zdrowia!

Na tę sałatkę trafiłem przypadkiem na jednej z imprez u znajomych. Spróbowałem nie mając pojęcia, że stanie się ona jedną z moich ulubionych sałatek 🙂

Sałatka z buraków i sera pleśniowego

POTRZEBUJEMY:

  • dwóch gotowanych buraków
  • sera pleśniowego typu rokpol/blue/lazur (około 100g, czyli jedno klasyczne opakowanie)
  • świeżej rukoli (według uznania)
  • garści nasion słonecznika
  • oliwy z oliwek
  • odrobiny soli i pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Kroimy buraki i ser w kostkę. Myjemy liście rukoli. Kawałki buraków, sera łączymy z rukolą, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy słonecznikiem i doprawiamy. Całość dobrze mieszamy.

Smacznego życzę 🙂

Reklama


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt