Surówka kalafiorowo-brokułowa

26 lipca, 2021

Uwielbiam kalafiora! Ale odkryta właśnie surówka kalafiorowo-brokułowa, to moja nowa miłość. Surowe warzywa z odrobiną majonezu i owocem, to przepyszna przygoda.

Zaskakujący smak i prostota tworzenia to nie jedyne plusy tej surówki. Przecież nieprzetworzone, surowe warzywa i owoce, mają niesamowitą ilość witamin i minerałów. A majonez z tego przepisu można zastąpić tym wegańskim.

SKŁADNIKI
  • Pół średniej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • Średnie, najlepiej twarde, jabłko pokrojone w drobną kostkę
  • 200 g różyczek kalafiora pokrojonych drobno
  • 50 g różyczek brokuła pokrojonych drobno
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4-5 łyżek majonezu (może być wegański)
  • Sól i pieprz
  • Pół pęczka świeżego kopru drobno posiekanego
PRZYGOTOWANIE

Jak się domyślacie wszystkie te składniki łączymy i starannie mieszamy. Na końcu dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz soku z cytryny. Trochę posiekanego kopru może służyć jako wykończenie dania przy podaniu na stół. Mi surówka kalafiorowo-brokułowa najlepiej smakuje po kilku minutach odstania i to na zimno.


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności

Blog prowadzony przez HUB OF SOLUTIONS PAWEŁ MARCINIAK ulica Szronowa 24/5 60-375 Poznań
Numer NIP 7811770149 Numer REGON 301463721