Babka bananowo-czekoladowa

16 kwietnia, 2020
Babka bananowo-czekoladowa 1

Uwielbiam banany i uwielbiam czekoladę. A teraz mam je w jednym przepysznym wypieku. Ten prosty przepis wyjdzie każdemu.

POTRZEBUJEMY
  • 4 banany (najlepiej 3 dojrzałe i 1 twardy, ale ten podział nie jest konieczny)
  • 1 średnie lub większe jabłko
  • 2 jajka
  • mąka pszenna (200g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czekolada mleczna
  • 2-3 czubate łyżki kakao (tego do picia z cukrem, a nie czystego kakao)
  • 3 łyżki miodu
  • łyżkę oleju lub masła
  • cynamon do posypania

PRZYGOTOWANIE

Czekoladę, miód z łyżką oleju lub masła roztapiamy w małym garnku. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Z trzech bananów robimy papkę za pomocą widelca.

W dużej misce przesiewamy mąkę i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao (ten proszek z napoju kakaowego). Wlewamy roztopioną czekoladę z miodem i tłuszczem oraz papkę bananową. Całość mieszamy. Dodajemy dwa jajka i znowu mieszamy.

Masę wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy je i kładziemy pokrojonego w plasterki ostatniego banana. Całość posypujemy delikatnie cynamonem.

Pieczemy w temperaturze w 180 stopniach przez 45 minut.

Wykładamy po ostygnięciu.


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności

Blog prowadzony przez HUB OF SOLUTIONS PAWEŁ MARCINIAK ulica Szronowa 24/5 60-375 Poznań
Numer NIP 7811770149 Numer REGON 301463721