Babka bananowo-czekoladowa
Uwielbiam banany i uwielbiam czekoladę. A teraz mam je w jednym przepysznym wypieku. Ten prosty przepis wyjdzie każdemu.
POTRZEBUJEMY
- 4 banany (najlepiej 3 dojrzałe i 1 twardy, ale ten podział nie jest konieczny)
- 1 średnie lub większe jabłko
- 2 jajka
- mąka pszenna (200g)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czekolada mleczna
- 2-3 czubate łyżki kakao (tego do picia z cukrem, a nie czystego kakao)
- 3 łyżki miodu
- łyżkę oleju lub masła
- cynamon do posypania
PRZYGOTOWANIE
Czekoladę, miód z łyżką oleju lub masła roztapiamy w małym garnku. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Z trzech bananów robimy papkę za pomocą widelca.
W dużej misce przesiewamy mąkę i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao (ten proszek z napoju kakaowego). Wlewamy roztopioną czekoladę z miodem i tłuszczem oraz papkę bananową. Całość mieszamy. Dodajemy dwa jajka i znowu mieszamy.
Masę wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy je i kładziemy pokrojonego w plasterki ostatniego banana. Całość posypujemy delikatnie cynamonem.
Pieczemy w temperaturze w 180 stopniach przez 45 minut.
Wykładamy po ostygnięciu.