Idealna zupa pomidorowa, czyli ekonomista przy garach
Oto przepis na pyszną i pysznie wyglądającą kreację. Stworzył ją i sfotografował wykształcony ekonomista i kuchenny eksperymentator. Ponoć z paru składników potrafi wyczarować super obiad. Oto zupa pomidorowa ala Krzysztof Kuczyk.
Do stworzenia tej zupy potrzeba niewiele. Wiele za to daje ona radości przy konsumpcji.
Idealna zupa pomidorowa z serii #ObiadBezMięsa
POTRZEBUJEMY
- 0,5 litra wywaru warzywnego
- papryka (żółta lub czerwona)
- duża cebula
- dwie lub trzy marchwie
- czubata łyżka przecieru pomidorowego
- olej do smażenia
- odrobina soli i pieprzu
- przyprawy: papryka słodka i papryka ostra, zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE
Marchewkę, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Paprykę włożyć do nagrzanego garnka z olejem i pozwolić jej się lekko przysmażyć. Następnie dodajemy marchewkę i dalej smażymy. Po około 3 minutach dodajemy cebulę i dalej smażymy przez następne 3 minuty, aż cebula się zeszkli.
Po tym czasie zalewamy wszystko bulionem, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem czarnym, łyżeczką papryki słodkiej i łyżeczką ostrej oraz dwoma łyżeczkami ziół prowansalskich. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Po tym czasie wszystko zblendować i gotowe 🙂
2 comments
Zuza
28 września, 2017 at 2:20 pm
a do tego jeszcze „makaron” z naleśników… mniam
admin
28 września, 2017 at 3:51 pm
Super pomysł 🙂
Comments are closed.