Jaka dieta sprzyja nowotworom?
Na to ważne pytanie znaleźli odpowiedź amerykańscy naukowcy. Okazuje się, że aż 80 110 przypadków raka wykrytych w USA w 2015 roku miało podłoże dietetyczne. Można więc było uniknąć wszystkich tych schorzeń!
Jak wynika z badań opublikowanych przez JNCI Cancer Spectrum z Uniwersytetu w Oxfordzie, kwestia tego co jemy może wpływać tak samo na zachorowanie na raka, jak choćby nadużycie alkoholu. Naukowcy przebadali ponad 80 tysięcy przypadków raka u osób powyżej 20 roku życia. Wniosek mają jeden. Uboga dieta może sprzyjać nowotwory.
?To odpowiednik 5,2% wszystkich przypadków nowo zdiagnozowanych nowotworów wśród dorosłych Amerykanów w 2015 roku? ? podaje dr. Fang Fang Zhang, jeden z autorów badania.
Pytanie tylko, co to znaczy ?uboga dieta??
Naukowcy wyjaśnili oczywiście jaka dieta jest niebezpieczna, a więc opisali tę, która może sprzyjać rakowi. Okazuje się, że tak zwana ?uboga dieta? to:
- Niskie spożycie warzyw, owoców, pełnych ziaren/nasion i produktów mlecznych
- Wysokie spożycie przetworzonego mięsa, mięsa czerwonego i słodkich napojów
Jak przypominają naukowcy przeprowadzone wcześniej badania pokazały, że częste jedzenie czerwonego mięsa i rzadka konsumpcja pełnych ziaren czy nasion powodują raka jelita grubego. Teraz okazuje się, że 38,3% wszystkich przypadków raka okrężnicy i odbytnicy ma związek z ubogą dietą.
Przykre informacje dotyczą wielu rozwiniętych krajów świata. Od 50 do 60% kalorii przyjmowanych przez ludzi pochodzi bowiem z produktów wysoko przetworzonych. Tak jest na przykład w USA, Kanadzie czy Wielkiej Brytanii. Pamiętajcie o tym przygotowując sobie posiłki.
Na podstawie: https://academic.oup.com/jncics/advance-article/doi/10.1093/jncics/pkz034/5492023?searchresult=1