KFC rzuca mięsem? na tydzień
Kentucky Fried Chicken to jedna z najbardziej mięsnych marek na świecie. Pierwszy taki fast-food powstał w 1930 roku, a w 2020 na chwilę zrezygnuje z mięsa! Czerpiąc z Neila Armstronga, można by powiedzieć, że ?to jest mały krok dla branży, ale pierwszy skok w przyszłość?.
Oczywiście diabeł tkwi w szczegółach, bo nie wszystkie restauracje KFC wykażą się takim gestem. Od 9 do 15 marca z okazji holenderskiego ?Tygodnia Bez Mięsa? sieć zmieni menu w jednym lokalu w Rotterdamie. Wszystkie potrawy zostaną wtedy przerobione na wersje bezmięsne. Poza tym do oferty trafi burger o nazwie ?Kurczak bez kurczaka?.
Poza włączeniem się do kampanii, która wśród Holendrów ma promować dietę bezmięsną, KFC wzmocni testy nowego zamiennika mięsa. W burgerze z kurczakiem bez kurczaka znajdziemy ?Quorn?. Ten zamiennik produkowany jest na bazie mykoprotein pochodzących z grzybów. Zawiera białko, błonnik i ma niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych. Teraz Quorn jest w ofercie kilku sieci w Wielkiej Brytanii, w tym między innymi Pizzy Hut.
Warto przypomnieć, że w tym samym czasie KFC poinformowało o wprowadzeniu roślinnych nuggetsów do oferty w ponad 80 lokalach w Stanach Zjednoczonych. Tamtejszy roślinny kurczak produkowany jest przez Beyond Meat, firmę znaną z produkcji bezmięsnego mięsa z roślinną hemoglobiną.
I choć to akcja tylko na tydzień i tylko w jednym miejscu na świecie to i tak uważam, że to przełom. Mój optymizm każe pamiętać, że to pierwszy krok. A pierwszy krok jest potrzebny, by zacząć zmierzać w dobrym kierunku.