Nowy rodzaj tofu nadchodzi? Czym jest pumfu?
Niektórzy je kochają, inni krzywią się kiedy ktoś je wspomina. Tofu, bo o nim mowa, może wkrótce mieć poważnego konkurenta w kuchni. W USA dostępna jest wersja bez soi, stworzona z pestek dyni, czyli pumfu.
To ciekawa, bogata w białko alternatywa dla tofu, wykonana tylko i wyłącznie z pestek dyni i wody. Jedna porcja pumfu to 17 g białka roślinnego.
Jak przeczytałem w kilku recenzjach, pumfu dobrze się marynuje. Polecają je do kanapek, jajecznicy, a nawet deserów, czyli wszędzie tam, gdzie zwykle używa się tofu. Ci, którzy próbowali pumfu prosto z opakowania, zwracają uwagę na ciekawy, lekko orzechowy smak. A to ważna wiadomość, bo brak smaku w tofu często i niesłusznie działa na jego niekorzyść.
Pumfu stworzyła Valerie, Amerykanka z Ohio, która przez lata miała swoją wegańską restaurację. Na razie Jej firma, Foodies Vegan sprzedaje swój oryginalny produkt w lokalnych sklepach w USA. Cena to około 5 dolarów za opakowanie podobne do klasycznego tofu.
Opis tego produktu tak mnie zaciekawił, że chyba będę próbował je sprowadzić do Polski 😊 W końcu fleksitarianizm to też aktywne szukanie alternatyw dla mięsa?