Orkiszowe placki ziemniaczane z kminkiem
Klasyczne, ale w zdrowszym wydaniu i bardziej aromatyczne. To mały eksperyment na tradycji, który wychodzi bardzo smacznie. Polecam nowe spojrzenie na placki ziemniaczane.
POTRZEBUJEMY
- 500g startych ziemniaków
- 2 jaja
- 4 łyżki mąki orkiszowej
- 2 łyżki kminku (najlepiej świeżo utartego w moździerzu)
- odrobina soli
- odrobina pieprzu
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Starte ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką orkiszową i utartym kminkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy olej na patelni. Wykładamy na patelnię masę tworząc łyżką placki o grubości około 0,5 centymetra. Pieczemy je z obu stron na złoty kolor.
PROPOZYCJE
Placki idealnie pasują do pomidorowego leczo z cukinią. Świetnie smakują również z podsmażaną cebulką, polane kwaśną śmietaną. Inną wersją jest oprószenie ich na sam koniec smażenia serem typu parmezan lub innym, żółtym, ale aromatycznym serem.
CIEKAWOSTKA
A propo ziemniaków, to te słodkie, zwana batatami, okazały się najzdrowszymi produktami do jedzenia. Więcej w moim artykule.