Orkiszowe placki ziemniaczane z kminkiem

5 września, 2017
palacki ziemniaczane 1

Klasyczne, ale w zdrowszym wydaniu i bardziej aromatyczne. To mały eksperyment na tradycji, który wychodzi bardzo smacznie. Polecam nowe spojrzenie na placki ziemniaczane.



POTRZEBUJEMY
  • 500g startych ziemniaków
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki kminku (najlepiej świeżo utartego w moździerzu)
  • odrobina soli
  • odrobina pieprzu
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE

Starte ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką orkiszową i utartym kminkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy olej na patelni. Wykładamy na patelnię masę tworząc łyżką placki o grubości około 0,5 centymetra. Pieczemy je z obu stron na złoty kolor.

PROPOZYCJE

Placki idealnie pasują do pomidorowego leczo z cukinią. Świetnie smakują również z podsmażaną cebulką, polane kwaśną śmietaną. Inną wersją jest oprószenie ich na sam koniec smażenia serem typu parmezan lub innym, żółtym, ale aromatycznym serem.

CIEKAWOSTKA

A propo ziemniaków, to te słodkie, zwana batatami, okazały się najzdrowszymi produktami do jedzenia. Więcej w moim artykule.




Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności

Blog prowadzony przez HUB OF SOLUTIONS PAWEŁ MARCINIAK ulica Szronowa 24/5 60-375 Poznań
Numer NIP 7811770149 Numer REGON 301463721