Pyszny pasztet z cukinii
W moim przypadku, walka o udany pasztet z warzyw zakończyła się na początku totalną porażką. Pierwszy wypiek trafił do kosza. Ten drugi, z cukinii okazał się pysznym sukcesem. Smacznego.
POTRZEBUJEMY
- 3 szklanki tartej cukinii
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 1 łyżka startego imbiru
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 200 gramów sera żółtego
- 4 jajka
- pół szklanki oleju
- pół kostki masła
- sól, pieprz, kminek
PRZYGOTOWANIE
Cukinie, marchewki i cebulę oraz ser żółty i masło ścieramy ręcznie lub z pomocą robota. Białka ubijamy na pianę, a żółtka wrzucamy bezpośrednio do warzyw. Dokładamy oleju, imbiru i bułki tartej. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i doprawiamy. Dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy.
Całą masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, aż się nasz pasztet zarumieni się z wierzchu.
PORADY
Pasztet wykładamy powoli z gorącego piekarnika. Najpierw otwieramy go. Po 5 minutach wysuwamy pasztet. I po kolejnych kilku minutach odstawiamy całość do ostygnięcia. Kroimy dopiero jak pasztet będzie chłodny 🙂