Zupa dyniowa, smażona i gotowana na woku
Uwielbiam zupy, ale po tej dyniowej nie wiedzieć czemu nie spodziewałem się takich wrażeń kulinarnych. A tu proszę. Wystarczył wok i zapełnianie go składnikami. Oto zupa dyniowa.
Zupa dyniowa
POTRZEBUJEMY
- 500 g (obranej, bez pestek i skórki) dyni
- 250 g (obranych) ziemniaków lub batatów
- 1 średnia cebula
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 25 g masła
- 2 szklanki bulionu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru (świeżego startego)
- 1/2 szklanki mleka lub śmietany
PRZYGOTOWANIE
Obrany i bez pestek miąższ dyni oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Pokroić cebulę i czosnek. W woku podsmażyć na maśle cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Dodać kawałki dyni i ziemniaków. Całość doprawić solą, wsypać kurkumę i starty imbir. Smażyć wszystko w woku, często mieszając przez 5-10 minut.
Następnie wlać gorący bulion, wymieszać składniki i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez co najmniej 10 minut.
Świeżego pomidora obrać ze skórki (po sparzeniu), pokroić na małe kawałki bez nasion. Pomidorowy miąższ dodać do naszej zupy.
Wymieszać i gotować przez kolejne 5 minut, do miękkości warzyw. Na koniec dodać mleko i wszystko zblendować.
Podawać na przykład z niebieskim serem pleśniowym.
CZY WIESZ, ŻE…
Dynia to źródło wielu witamin i innych substancji odżywczych. Poczytajcie mój wpis: „Dyniowy zawrót głowy”.
Ja używam batatów zamiast zwykłych ziemniaków, bo dają one każdej zupie, którą blendujemy bardziej kremową konsystencję. Polecam więc bataty do zup!