Pyszny pasztet z cukinii

Lipiec 23, 2018

W moim przypadku, walka o udany pasztet z warzyw zakończyła się na początku totalną porażką. Pierwszy wypiek trafił do kosza. Ten drugi, z cukinii okazał się pysznym sukcesem. Smacznego.

POTRZEBUJEMY

  • 3 szklanki tartej cukinii
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 200 gram sera żółtego
  • 4 jajka
  • pół szklanki oleju
  • pół kostki masła
  • sól, pieprz, kminek

PRZYGOTOWANIE

Cukinie, marchewki i cebulę oraz ser żółty i masło ścieramy ręcznie lub z pomocą robota. Białka ubijamy na pianę, a żółtka wrzucamy bezpośrednio do warzyw. Dokładamy oleju, imbiru i bułki tartej. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i doprawiamy. Dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy.

Całą masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, aż się nasz pasztet zarumieni się z wierzchu.

PORADY

Pasztet wykładamy powoli z gorącego piekarnika. Najpierw otwieramy go. Po 5 minutach wysuwamy pasztet. I po kolejnych kilku minutach odstawiamy całość do ostygnięcia. Kroimy dopiero jak pasztet będzie chłodny 🙂

Reklama


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt