To nie warzywo, a klasyczny owoc. Naukowcy twierdzą, że ma świetne właściwości prozdrowotne. Zebrałem więc Ich dane i potwierdzam, że twierdzenie – pomidor pełen zdrowia – jest prawdziwe!
Według najnowszych badań, w ciągu ostatnich sześciu miesięcy aż 28% Brytyjczyków zaczęło redukować spożycie mięsa. To ponoć sprawka takich kampanii jak Bezmięsne Poniedziałki, którą prowadzą Paul, Mary i Stella McCartney. Brytyjczycy to więc fleksitarianie 🙂
Pożywne nasiona słonecznika i podstawowa roślina strączkowa, czyli fasola z olejem z konopi. Idealny i prosty przepis. Pasta słonecznikowo-fasolowa to świetny i zdrowy dodatek na chleb.
Wymówki prawdziwe i nieprawdziwe dotyczą wielu rzeczy w naszym życiu. Ja opisałem trzy argumenty, które naprawdę utrudniają szybką i całkowitą rezygnację z mięsnych potraw! To oczywiście sprawa dyskusyjna, ale taka dyskusja dzieje się w głowach wielu osób. W końcu niektórzy chcieliby, ale zwyczajnie nie mogą, zrezygnować z jedzenia mięsa!
Przepis dla tych, którzy lubią proste dania i jedzą oczami 🙂 Placki z cukinii wyglądają naprawdę smacznie i mogą stanowić przystawkę lub nawet danie główne. To przepis z serii #ObiadBezMięsa
Według francuzów wzrastająca liczba naukowych dowodów na to, że czerwone i mocno przetworzone mięso może być powodem wielu chorób, to sygnał by zmienić dietetyczne rekomendacje. Francuska Krajowa Agencja Bezpieczeństwa Żywności zaleca redukcję spożycia mięsa, a więc fleksitarianizm.
O mięsie, krowach i ochronie środowiska, mówił niedawno były prezydent Stanów Zjednoczonych Barack Obama na międzynarodowej konferencji żywieniowej. We włoskim Milanie wygłosił przemówienie, na którym tłumaczył zależności pomiędzy tym co jemy, a zmianami w środowisku naturalnym jakie zachodzą z winy człowieka.
Największa w Wielkiej Brytanii sieć sklepów odnotowała 40% wzrost sprzedaży wegetariańskich i wegańskich dań gotowych i przekąsek. Wiele supermarketów zmienia oznakowanie swoich produktów, by klienci łatwiej znaleźli choćby bezmięsne czy bezmleczne produkty.
Białko i zapotrzebowanie na nie jest jedną z ważniejszych kwestii dla osób, które boją się przejść z diety bardziej mięsnej na tę bardziej roślinną. Poznajcie królów białka roślinnego!
Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.
Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.