Quiche buraczano-serowa
Nie bądź burak, pokochaj buraki. Moim zdaniem najlepiej smakują one jako gotowane w formie carpaccio lub w quiche z serami. Oto przepis!
POTRZEBUJEMY
- dwa sery białe typu feta lub sałatkowy
- dwie sery mozzarella
- odrobina startego sera żółtego (najlepiej mocnego w smaku)
- 4 jajka
- dwa lub trzy gotowane buraki
- pierz i sól do smaku
- bazylia lub zestaw włoskich przypraw
- ciasto francuskie (gotowe do zapieczenia, zwykłe ? nie XXL)
- trochę oleju (do posmarowania formy)
- forma na tartę/quiche
PRZYGOTOWANIE
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotowujemy formę. Lekko smarujemy ją olejem (olej dowolny, ale najlepiej słabo-pachnący, by nie wpłynął za bardzo na zapach ciasta). Ważne by posmarować dół i boki formy. Wykładamy ciasto francuskie na formę, pamiętając o bokach formy. Zwisające części ciasta ponad boki formy ucinamy (można je przyklepać na dnie formy). Jeśli mamy słaby termoobiegciasto w formie wstawiamy do grzejącego się piekarnika na 5 minut. Jeśli nie do piekarnika wstawiamy całość, a więc…
Dwa opakowania sera kruszymy palcami lub kroimy w drobne kawałki. Do miski rozbijamy jajka, wsypujemy starty ser żółty i mieszamy je z przyprawami. Buraki kroimy w carpaccio, czyli cienkie plasterki. Mozzarelle kroimy w plasterki.
Do formy kładziemy pierwszą warstwę plasterków buraczanych (? przygotowanych plasterków). Wsypujemy pokruszony ser i wlewamy masę jajkowo-serową. Na to kładziemy połowę plastrów mozzarelli. Potem kolejną warstwę buraków i na koniec plastry mozzarelli. Całość możemy posypać suszoną bazylią lub mieszanką włoskich przypraw.
Całość wędruje do piekarnika na 30 minut do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Smacznego!