Surówka kalafiorowo-brokułowa
Uwielbiam kalafiora! Ale odkryta właśnie surówka kalafiorowo-brokułowa, to moja nowa miłość. Surowe warzywa z odrobiną majonezu i owocem, to przepyszna przygoda.
Zaskakujący smak i prostota tworzenia to nie jedyne plusy tej surówki. Przecież nieprzetworzone, surowe warzywa i owoce, mają niesamowitą ilość witamin i minerałów. A majonez z tego przepisu można zastąpić tym wegańskim.
SKŁADNIKI
- Pół średniej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- Średnie, najlepiej twarde, jabłko pokrojone w drobną kostkę
- 200 g różyczek kalafiora pokrojonych drobno
- 50 g różyczek brokuła pokrojonych drobno
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4-5 łyżek majonezu (może być wegański)
- Sól i pieprz
- Pół pęczka świeżego kopru drobno posiekanego
PRZYGOTOWANIE
Jak się domyślacie wszystkie te składniki łączymy i starannie mieszamy. Na końcu dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz soku z cytryny. Trochę posiekanego kopru może służyć jako wykończenie dania przy podaniu na stół. Mi surówka kalafiorowo-brokułowa najlepiej smakuje po kilku minutach odstania i to na zimno.