Bataty z gzikiem, czyli jak dziennikarz Polsat News ubarwił tradycję

Wrzesień 19, 2017

Przedstawiam Wam prosty przepis na bezmięsne i bardzo pożywne danie. Bataty z gzikiem stworzył specjalista od newsów a nie kuchni… Artur Adamczak 🙂

To jeden z ciekawszych przepisów z ważnej dla fleksitarian, a więc ograniczających spożycie mięsa, serii #ObiadBezMięsa!

Na swoim profilu Artur napisał:

„Tak na nie, dziś patrzyłem w sklepie i myślę pyra jak pyra, a że słodka po poznańsku musi wyjść. I wyszły bataty z gzikiem”

Dodam, że “gzik” to charakterystyczne danie kuchni wielkopolskiej. Samo słowo wywodzi się oczywiście z gwary poznańskiej, gdzie gzik podawany razem z ziemniakami w mundurkach nosi nazwę “pyry z gzikiem.

Bataty z gzikiem, ala Artur Adamczak:

POTRZEBUJEMY

  • Dwa spore bataty
  • 200g twarogu chudego
  • Pół pęczka szczypiorku
  • Dwie łyżki śmietany 18%
  • Półtorej ogórka kiszonego
  • Odrobina pieprzu cytrynowego

PRZYGOTOWANIE

Myjemy bataty i w całości umieszczamy w piekarniku. Pieczemy przez 50 minut w około 200 stopniach Celsjusza.

Do przygotowania gzika wystarczy pomieszać twaróg, drobno pokrojony szczypiorek i ogórki, dodać śmietany i doprawić pieprzem.

Upieczone bataty kroimy na połówki i kładziemy na nie gzik i na wierzch po kilka listków zielonej pietruszki.

Polecam

Reklama

3 comments

  • gin

    Wrzesień 19, 2017 at 8:15 am

    Czasem warto zaszaleć i tradycję poubarwiać 😉 Wyglądają smakowicie 🙂

    • admin

      Wrzesień 19, 2017 at 3:54 pm

      Pełna zgoda 🙂

  • Jola

    Wrzesień 19, 2017 at 5:18 pm

    Jutro będzie pieczenie. Z twarogiem jeszcze ich nie jadłam. 🙂

Comments are closed.


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt