Bataty z gzikiem, czyli jak dziennikarz Polsat News ubarwił tradycję
Przedstawiam Wam prosty przepis na bezmięsne i bardzo pożywne danie. Bataty z gzikiem stworzył specjalista od newsów a nie kuchni? Artur Adamczak 🙂
To jeden z ciekawszych przepisów z ważnej dla fleksitarian, a więc ograniczających spożycie mięsa, serii #ObiadBezMięsa!
Na swoim profilu Artur napisał:
?Tak na nie, dziś patrzyłem w sklepie i myślę pyra jak pyra, a że słodka po poznańsku musi wyjść. I wyszły bataty z gzikiem?
Dodam, że „gzik” to charakterystyczne danie kuchni wielkopolskiej. Samo słowo wywodzi się oczywiście z gwary poznańskiej, gdzie gzik podawany razem z ziemniakami w mundurkach nosi nazwę „pyry z gzikiem„.
Bataty z gzikiem, ala Artur Adamczak:
POTRZEBUJEMY
- Dwa spore bataty
- 200g twarogu chudego
- Pół pęczka szczypiorku
- Dwie łyżki śmietany 18%
- Półtorej ogórka kiszonego
- Odrobina pieprzu cytrynowego
PRZYGOTOWANIE
Myjemy bataty i w całości umieszczamy w piekarniku. Pieczemy przez 50 minut w około 200 stopniach Celsjusza.
Do przygotowania gzika wystarczy pomieszać twaróg, drobno pokrojony szczypiorek i ogórki, dodać śmietany i doprawić pieprzem.
Upieczone bataty kroimy na połówki i kładziemy na nie gzik i na wierzch po kilka listków zielonej pietruszki.
3 comments
gin
19 września, 2017 at 8:15 am
Czasem warto zaszaleć i tradycję poubarwiać 😉 Wyglądają smakowicie 🙂
admin
19 września, 2017 at 3:54 pm
Pełna zgoda 🙂
Jola
19 września, 2017 at 5:18 pm
Jutro będzie pieczenie. Z twarogiem jeszcze ich nie jadłam. 🙂
Comments are closed.