kotlety-jeczmienne-1-1280x683.jpg

PawełSierpień 16, 2019448

To przepis z czasów, kiedy nie mówiło się o kuchni wege, a o przepisach jarskich. Stąd podstawą tych kotletów jest, nieco już zapomniana, kasza jęczmienna. Poza smakiem, kotlety jęczmienne mają jednak inny ważny plus. Przez właściwości kaszy jęczmiennej, z powstałej masy, dobrze tworzy się kotlety.

POTRZEBUJEMY
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • ½ kubka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Natka pietruszki
  • Przyprawy
  • Oliwa lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE

Kaszę przelać wodą i dokładnie odsączyć. W garnku zagotować mleko i do niego wsypać kaszę. Gdy całość ponownie się zagotuje odstawić garnek z ognia i przykryć garnek. Cebulę i marchewkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Na patelni z oliwą lub olejem podsmażyć cebulę, potem dodać marchewki. Całość poddusić i również odstawić pod przykryciem. Następnie wymieszać kaszę i dodać jajka, jogurt, posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Przyprawić całość. Po wymieszaniu można formułować kotlety i smażyć je z obu stron na patelni na oleju lub oliwie.

Smacznego 🙂

Przepisy na pozostałe wege-kotlety znajdziecie tu:

 


ksiązka-jedność-1-1280x683.jpg

PawełSierpień 6, 2019306

Niewielka, ale pełna wiedzy. Poręczna, więc nadaje się zarówno na wieczorną analizę na fotelu czy po prostu czytanie w drodze do pracy, w czasie jazdy tramwajem. Włoska dietetyk Lucia Bacciottini przygotowała nam oryginalny zestaw porad, ciekawostek i przepisów w książce „Dieta fleksitariańska”.


ustawy-fleksi-1-1280x683.jpg

PawełLipiec 23, 2019372

Coraz więcej krajów wprowadza zasady, które zmieniają stołówki we fleksitariańske miejsca. Ustawowa opcja bezmięsna na lunch czy obiad to wymóg, który ułatwia życie wegetarianom, ale i daje szanse tym, którzy ograniczają mięso. Trend zainicjowali Portugalczycy, a w Polsce… już pomagam, by ów trend zaistniał…


wege-grill-1-1280x683.jpg

PawełLipiec 17, 2019175

Grill bez mięsa to świętokradztwo! Tak twierdzą niektórzy. Ale obiad na grillu może być bezmięsny i nawet lepiej, żeby taki był, bo będzie wtedy zdrowszy. A co dać na grilla w wersji wege? Oto kilka pomysłów i porad. 



Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt