Skoro namawiam ludzi do ograniczania mięsa, muszę też skupić na wiedzy o świecie warzyw. Warto więc rozprawić się z plotką, jakoby łączenie ogórka z pomidorem było złe, bo jeden zabija właściwości drugiego. Czy w tej plotce jest ziarno prawdy?
Najstarszy makaron znaleziono w Chinach. Miał cztery tysiące lat i ok. 50 centymetrów długości. Dziś makaron to podstawa wielu dań. Ale są rzeczy, których nie wiedzieliście jedząc makaron! Oto pozostałe 9 z nich!
W czasach pandemii spożywamy sporo leków, suplementów diety i preparatów ziołowych. Niestety nie wszystkie pasują do siebie. Niektóre substancje mogą wchodzić ze sobą w reakcje, powodując osłabienie działania leku lub suplementu, a nawet potęgując skutki uboczne! Ząbek czosnku, wyciąg z Ginkgo biloba czy magnez w tabletkach, to tylko niektóre przykłady tego co jemy, a co […]
Tak dla Waszej informacji, marchewka jest z rodziny selerowatych. A poza korzeniem także jej liście są warte zainteresowania! Marchewka należy bowiem do polskich superfoods!
Tyle się mówi o jedzeniu zieleniny. Ale czy zdajecie sobie sprawę z tego jakie są powody promowania właśnie tego koloru na naszych talerzach? Otóż jest ich sporo. Od wysokiej gęstości odżywczej, przez antyoksydacyjny chlorofil, po mnogość wyboru. Zobaczcie dlaczego warto jeść to co zielone!
Napiszę wprost. To moje ulubione danie. Zwykły, niedoceniany kalafior w wersji pieczonej, z indyjskimi przyprawami daje ucztę dla podniebienia. A jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Polecam pieczony kalafior tandoori.
To co jemy wpływa na to jak się zachowujemy. To znana prawda. Teraz przedstawiamy Wam 5 dań na uspokojenie. 5 przysmaków o właściwościach antystresowych.
Uwielbiam kalafiora! Ale odkryta właśnie surówka kalafiorowo-brokułowa, to moja nowa miłość. Surowe warzywa z odrobiną majonezu i owocem, to przepyszna przygoda.
Przepisy, pomysły i smaczne zdjęcia, czyli fleksitarianizm w książce. To przewodnik opisujący proces odnoszenia sukcesu w kuchni, w której ograniczamy spożycie mięsa. Czy warto kupić książkę Wydawnictwa Znak?
Zdrowe ciało i warzywniak to dwa elementy, które zostały połączone w ciekawym artystycznym wydarzeniu. Brytyjski kanał All 4 pokazał malowanie ciała trenera personalnego w warzywny motyw.
Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.
Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.